Servicii de ingrijire

Fiecare persoană din echipa de îngrijire este responsabilă de un număr redus de rezidenți, astfel încât, fiecare dintre aceștia sa primească suportul de care nevoie.

În funcție de gradul de independență pe care îl au, vârstnicii sunt asistați la:
• realizarea toaletei zilnice,
• servirea meselor
• deplasare și mobilizare
• alte activități cotidiene.

Toaletarea

Păstrarea unei igiene corporale corespunzătoare poate deveni o provocare în cazul persoanelor vârstnice. Personalul de îngrijire preia, atunci când este cazul, această responsabilitate și se asigură că fiecare persoană este curată, îmbrăcată în haine potrivite momentului zilei, pieptănată și pregătită pentru toate evenimentele și activitățile de peste zi.

Personalul de îngrijire se ocupă și de igiena persoanelor imobilizate sau care suferă de incontinență urinară și/sau fecală, asigurând schimbarea scutecului și toaletarea locală, ori de câte ori este nevoie.

Obiectele personale de îmbrăcăminte ale vârstnicilor sunt curățate în cadrul serviciului de spălătorie al rezidenței.

Servirea meselor

Servirea mesei este un moment social important al zilei: ne întâlnim cu prietenii, discutăm evenimentele care s-au petrecut deja sau pe care le așteptăm cu nerăbdare.

Personalul de îngrijire își propune să intervină atât cât e nevoie în acest proces încât să se asigure că toată lumea s-a alimentat și hidratat corespunzător (ținând cont de problemele de deglutiție și de recomandările nutriționale).

Deplasare și mobilizare

Rezidenții au nevoie uneori de asistență pentru deplasare, iar personalul de îngrijire este disponibil, fie că e nevoie de transferul în fotoliul rulant, fie de asigurarea unui punct de sprijin suplimentar sau de supraveghere.

Facilitățile existente în Rezidență (liftul care ajunge până la ultimul nivel, mânerele de sprijin de lângă toaletă, balustradele montate de-a lungul coridoarelor, lipsa pragurilor atât în interiorul apartamentelor cât și în spațiile comune) ușurează acest proces și oferă vârstnicilor posibilitatea de a-și menține independența pe o perioadă cât mai îndelungată.

Pentru beneficiarii imobilizaţi la pat se efectuează manevre de posturare și prevenire a ulcerului de decubit (escarelor).

Administrarea medicației

Asistenta medicală administrează medicaţia numai în baza recomandărilor medicului.
Medicamentele administrate, sau refuzul vârstnicului de a lua medicația recomandată se consemnează în documentele interne ale Rezidenței.

Serviciile medicale asigurate
• Efectuarea de măsurători antropometrice
• Acordarea primului ajutor
• Monitorizarea parametrilor fiziologici: temperatura, respirație, puls, tensiune arterială, diureză, scaun
• Administrarea medicamentelor intravenos, intramuscular, subcutanat, intradermic, prin perfuzie endovenoasă, pe suprafaţa tegumentelor şi a mucoaselor, prin seringă automată